U bevindt zich hier:

Slimme energieoplossingen bij GGNet Warnsveld: Van duurzaamheidsuitdaging naar omgaan met netcongestie

Bordewijk de Adviseurs kreeg op het eerste gezicht een eenvoudige opdracht het verduurzamen van GGNet Warnsveld. Wat begon als een simpel vraagstuk, bleek al snel een complexe opgave.

Bordewijk de Adviseurs kreeg op het eerste gezicht een eenvoudige opdracht het verduurzamen van GGNet Warnsveld. Wat begon als een simpel vraagstuk, bleek al snel een complexe opgave. De hoofdlocatie van GGNet Warnsveld is ruim 40.000 m2 en heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Waaronder het volledige terrein van het gas af. Is hiervoor een centrale aanpak de juiste weg? Of is een oplossing per gebouw beter? De oplossing lees je hier

Netcongestie door toenemende installaties van duurzame opwek en elektrificatie
Het verduurzamen en gasloos maken van de bestaande gebouwen bij GGNet te Warnsveld zorgt ervoor dat de elektrabehoefte sterk toeneemt. Daarnaast was GGNet op hetzelfde terrein reeds bezig met het realiseren van een groot nieuw pand dat volledig gasloos is. Uit gesprekken met de netbeheerder bleek al gauw dat er netcongestie van toepassing was en dat het gecontracteerde vermogen niet verhoogd kon worden. Dit leverde een probleem op, zonder verhoging van het gecontracteerde vermogen kon het nieuwe gebouw niet in gebruik genomen worden.  Er moest daarom gezocht worden naar alternatieve methodes om toch voldoende elektracapaciteit ter beschikking te hebben.

Energieopslagsysteem
Bordewijk De Adviseurs heeft diverse berekeningen gemaakt met daarbij een analyse van het te verwachten (piek)verbruik voor de komende jaren. Hierbij is onder andere rekening gehouden met nieuwe gebouwen die nog gerealiseerd gaan worden en met gebouwen die de komende jaren verduurzaamd of gesloopt gaan worden.  Aan de hand van deze analyse is er uiteindelijk gekozen om een energieopslagsysteem te realiseren van 500 kWh. Dit energieopslagsysteem is in staat om stroompieken gedurende de (winter)dag op te vangen. Op deze manier wordt voorkomen dat het gecontracteerde vermogen overschreden wordt. Wanneer het stroomverbruik onder het gecontracteerde vermogen ligt, wordt de accu weer opgeladen. Verder zijn er circa 1000 PV-panelen geplaatst die een groot deel van het jaar een behoorlijke bijdrage leveren aan de energielevering.

Toekomstplannen
GGNet heeft plannen de komende jaren nog een nieuwbouw te realiseren, hierdoor zal het stroomverbruik nog verder toenemen. De verwachting is dat de netcongestie pas tegen 2035 opgelost zal zijn. Bordewijk De Adviseurs gaat daarom onderzoeken hoe de pieken verder verlaagd kunnen worden door slim energiemanagement. Hierbij kan gedacht worden aan het verschuiven en uitstellen van pieken. Ook worden de 2 stuks warmte-krachtkoppelingen (WKK’s) die op het terrein staan de komende jaren nog ingezet om te voorzien in de benodigde elektra- en warmteproductie.

 

Wij ontwerpen installaties die mensen gezonder, comfortabeler, duurzamer en veiliger laten leven en werken.

Vestiging Apeldoorn

Bezoekadres
Stationsstraat 122
7311 MJ Apeldoorn
tel. 055 - 540 38 07

info@BordewijkDeAdviseurs.nl

Postadres
Postbus 1407
7301 BR Apeldoorn

Route naar Apeldoorn >

Vestiging Almelo

Bezoekadres
Hofstraat 79
7607 AC Almelo
tel. 0546 - 85 19 19
info@BordewijkDeAdviseurs.nl

Route naar Almelo >

Copyright 2024 - Bordewijk De Adviseurs - KvK-nummer 09115073

Algemene voorwaarden Disclaimer Sitemap Contact Privacyverklaring