U bevindt zich hier:

Nieuwbouw en de NTA 8800: per 1 januari nieuwe eisen aan BENG en energieprestaties

Bordewijk De Adviseurs beschikt over NTA 8800 gediplomeerde adviseurs

Vanaf 1 januari 2021 is het zover: dan worden alle energieprestaties van een gebouw berekend volgens de NTA 8800. Een hele verandering, ook voor nieuwbouw. Aan welke regels moet je vanaf 1 januari voldoen bij het ontwerpen en opleveren van een nieuwbouwproject? Wij zetten het op een rij.

Wilt u meer weten over de impact van de nieuwe regeling voor uw ontwerp en/of zoekt u een adviseur die hierin kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Nieuwbouw met NTA 8800: Voldoen aan BENG eisen en TO juli
Vanaf 1 januari moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan 3 BENG eisen:

BENG-1: Energiebehoefte
De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling, uitgedrukt in ‘thermische’ kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.

BENG-2: Primair energiegebruik
De hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, bevochtiging, ontvochtiging.

BENG-3: Aandeel hernieuwbare energie
Het percentage (in procenten) hernieuwbare energie van het totale energiegebruik.

Net als bij de EPC heeft iedere gebruiksfunctie zijn eigen eisen. De eisen zijn per type gebouw verschillend. In onderstaand schema is te zien welke eisen er voor welk gebouw gelden. Voor veel functies is er een getrapte BENG-eis, die gekoppeld is aan de compactheid van het gebouw.

TO juli
Daarnaast is er een grenswaarde opgenomen voor temperatuur overschrijding. De TO juli is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie het risico op temperatuuroverschrijding wordt bepaald. Deze eis geldt alleen voor nieuwbouwwoningen. Bij utiliteitsbouw zal het merendeel van de gebouwen al voorzien worden van koeling, waardoor men ervanuit gaat dat oververhitting minder vaak voorkomt. De grenswaarde wordt gesteld op een maximale waarde van 1,2.

Variëren in maatregelen
Je moet dus zorgen dat projecten die nu worden ontworpen en waarvan de omgevingsvergunning in 2021 wordt ingediend, voldoen aan de bovengenoemde BENG eisen.

Voor BENG-1 is een goede bouwkundige basis belangrijk, met een compact gebouw, goede isolatie, infiltratie en een thermische schil. Voor BENG- 2 en 3 zijn de installaties belangrijk, die bij voorkeur efficiënt zijn en een aandeel hernieuwbare energie in zich hebben.

Aanvragen omgevingsvergunning
Vanaf 1 januari moet je een berekening die hoort bij de aanvraag van een omgevingsvergunning registreren. Dien je deze voor 1 januari in, dan gelden de huidige eisen, maar vanaf 1 januari 2021 moet deze voldoen aan de nieuwe BENG eisen. Deze worden getoetst aan de EP die wordt berekend volgens de NTA8800.

Mocht je een ontwerp hebben gemaakt met de huidige versie van EPA NTA 8800 en haal je de BENG eisen niet meer met een toekomstige versie, dan kun je de resultaten van de huidige versie nog steeds gebruiken (tot en met juni 2021).

Registreren nieuwbouwlabel
Wordt het gebouw na 1 januari opgeleverd, dan moet, net als nu, een energielabel worden geregistreerd. Dit heeft de opdrachtgever nodig voor verkoop of verhuur van het gebouw. Vanaf 1 januari wordt dit berekend volgens de NTA 8800. Hiervoor wordt de EP-2 indicator gebruikt.

Is de omgevingsvergunning nog voor 1 januari 2021 aangevraagd, zijn de huidige EPC eisen nog van kracht. Het is dus niet zo dat na 1 januari een opgeleverd gebouw automatisch moet voldoen aan de nieuwe BENG eisen.

Bij de registratie van een energielabel dien je informatie te bewaren om je berekening te onderbouwen met bewijsmateriaal. Doe je dit niet, dan moet je de informatie verzamelen tijdens de opname van het gebouw en zal een adviseur al snel naar forfaitaire waardes (onbekend) moeten overgaan. Denk hierbij aan foto’s van leidingen die in de vloer gestort worden of foto’s van het isolatiemateriaal voordat de gevels dicht gemetseld worden.

Certificering
Om een berekening in te dienen voor de omgevingsvergunning, of om een nieuwbouwlabel te registreren moet men gediplomeerd te zijn. Met een NTA 8800 gediplomeerd adviseur in huis kunnen wij dit voor u verzorgen. 

Heeft u vragen over de NTA 8800, of bent u op zoek naar invulling of advisering bij bovenstaande werkzaamheden? Neem dan contact met ons op!


Michael Teunen

adviseur

NEEM CONTACT OP

Wij ontwerpen installaties die mensen gezonder, comfortabeler, duurzamer en veiliger laten leven en werken.

Vestiging Apeldoorn

Bezoekadres
Stationsstraat 122
7311 MJ Apeldoorn
tel. 055 - 540 38 07

info@BordewijkDeAdviseurs.nl

Postadres
Postbus 1407
7301 BR Apeldoorn

Route naar Apeldoorn >

Vestiging Almelo

Bezoekadres
Hofstraat 79
7607 AC Almelo
tel. 0546 - 85 19 19
info@BordewijkDeAdviseurs.nl

Route naar Almelo >

Copyright 2024 - Bordewijk De Adviseurs - KvK-nummer 09115073

Algemene voorwaarden Disclaimer Sitemap Contact Privacyverklaring